Allt fler upptäcker denna spännande sport som också lämpar sig utmärkt som motion eller självförsvar, det var ju så det startade för mer än 100 år sedan. Muay Thai eller THAIBOXNING är Thailands nationalidrott. I traditionell Thaiboxning använder boxarna slag, sparkar, knän och armbågar. Även s.k. armkast är tillåtna (dock ej höftkast eller ”judokast”).

I Thailand pågår en match i fem ronder om tre minuter vardera. Kampen sker i en boxningsring med en huvuddomare som kontrollerar fighten, samt två andra domare utanför ringrepen. Normalt har varje boxare två sekonder i sin ringhörna som coachar och ombesörjer boxaren. I Thaiboxning tillämpas viktklasser precis som i Boxning och Kickboxning. Man kan vinna en match på poäng, TKO (teknisk knockout) eller knockout.

I Thailand är boxarna utrustade med thaiboxningsshorts, handskar, suspensoar och i vissa fall även fotlindor/stöd och tandskydd. I många andra länder har utövarna ett utökat antal skydd som huvudskydd och ibland även en s.k. kampväst. Innan matchen bär boxarna varsin Mong Kon som kan beskrivas som ett huvudband som tilldelas en skicklig boxare av sin tränare. Denna tas av av respektive sekond precis innan första ronden.

Thaiboxning har anor i de gamla siamesiska stridskonsterna Krabi Krabong och Muay Boran som båda var militära arter. Tidig Muay Thai fungerade inledande som underhållning för kungligheter och en thailändsk krigsfånge vid namn Nai Khanomtomlyckades (enligt legenden) runt 1774 besegra tio stycken skickliga burmesiska boxare. Han blev en av förgrundsgestalterna för arten Muay Thai och är fortfarande en aktad legend i Thailand.

Träningen ger utmärkt kondition, styrka och smidighet. Skaderisken är låg och under träningspass och tävlingar används huvudskydd, benskydd, väst samt tandskydd och suspensoar. Dessutom används boxningshandskar, 10 – 12 oz.