Kickboxning
Kickboxning föddes i USA som en kombination av alla kampsporter och som ett alternativ till var och en. Alla onödiga och spektakulära rörelser sållades bort. Det som återstår är välfungerande och praktiskt realistiska tekniker.

Alla kan träna kickboxning, unga och äldre, är man frisk är ålder inget hinder. Kickboxningen är en oerhört effektiv självförsvarmetod och de fysiska krav som idrotten ställer på utövarna gör den till en enastående motionsform. Kondition, styrka, vighet, koordinations- och reaktionsförmåga tränas. Detta i kombination med tillräcklig sömn och regelbundna matvanor skapar utmärkta förutsättningar till välmående.

Kickboxning är ett effektivt verktyg till att känna sig tryggare, friskare och i god fysisk form. Tack vare skyddsutrustning, tekniker som följer kroppens naturliga krav och möjligheter och grundliga teknikgenomgångar minskas skaderisken till ett minimum.

Det finns olika grenar inom kickboxning som tävlingsform: Full Contact, Light Contact och K-1 regler. K-1 är en av de mest populära tävlingsformerna inom kampsporten. Några av de mest välkända kickboxarna i världen är: Bill ”The Super foot” Wallace, Beny ”The Jet” Urquidez, Don ”The Dragon” Wilson, Troy Dorsey , Vitaly Klichko (de två senast nämnda både i kickboxning och boxning). Inom K-1 är Artur Kyshenko, Buakaw Por, Pramuk och Semmy Schilt stora namn.

Thaiboxning
Allt fler upptäcker denna spännande sport som också lämpar sig utmärkt som motion eller självförsvar, det var ju så det startade för mer än 100 år sedan. Muay Thai eller THAIBOXNING är Thailands nationalidrott. I traditionell Thaiboxning använder boxarna slag, sparkar, knän och armbågar. Även s.k. armkast är tillåtna (dock ej höftkast eller ”judokast”).

I Thailand pågår en match i fem ronder om tre minuter vardera. Kampen sker i en boxningsring med en huvuddomare som kontrollerar fighten, samt två andra domare utanför ringrepen. Normalt har varje boxare två sekonder i sin ringhörna som coachar och ombesörjer boxaren. I Thaiboxning tillämpas viktklasser precis som i Boxning och Kickboxning. Man kan vinna en match på poäng, TKO (teknisk knockout) eller knockout.

I Thailand är boxarna utrustade med thaiboxningsshorts, handskar, suspensoar och i vissa fall även fotlindor/stöd och tandskydd. I många andra länder har utövarna ett utökat antal skydd som huvudskydd och ibland även en s.k. kampväst. Innan matchen bär boxarna varsin Mong Kon som kan beskrivas som ett huvudband som tilldelas en skicklig boxare av sin tränare. Denna tas av av respektive sekond precis innan första ronden.

Thaiboxning har anor i de gamla siamesiska stridskonsterna Krabi Krabong och Muay Boran som båda var militära arter. Tidig Muay Thai fungerade inledande som underhållning för kungligheter och en thailändsk krigsfånge vid namn Nai Khanomtomlyckades (enligt legenden) runt 1774 besegra tio stycken skickliga burmesiska boxare. Han blev en av förgrundsgestalterna för arten Muay Thai och är fortfarande en aktad legend i Thailand.

Träningen ger utmärkt kondition, styrka och smidighet. Skaderisken är låg och under träningspass och tävlingar används huvudskydd, benskydd, väst samt tandskydd och suspensoar. Dessutom används boxningshandskar, 10 – 12 oz.