Kickboxning föddes i USA som en kombination av alla kampsporter och som ett alternativ till var och en. Alla onödiga och spektakulära rörelser sållades bort. Det som återstår är välfungerande och praktiskt realistiska tekniker.

Alla kan träna kickboxning, unga och äldre, är man frisk är ålder inget hinder. Kickboxningen är en oerhört effektiv självförsvarmetod och de fysiska krav som idrotten ställer på utövarna gör den till en enastående motionsform. Kondition, styrka, vighet, koordinations- och reaktionsförmåga tränas. Detta i kombination med tillräcklig sömn och regelbundna matvanor skapar utmärkta förutsättningar till välmående.

Kickboxning är ett effektivt verktyg till att känna sig tryggare, friskare och i god fysisk form. Tack vare skyddsutrustning, tekniker som följer kroppens naturliga krav och möjligheter och grundliga teknikgenomgångar minskas skaderisken till ett minimum.

Det finns olika grenar inom kickboxning som tävlingsform: Full Contact, Light Contact och K-1 regler. K-1 är en av de mest populära tävlingsformerna inom kampsporten. Några av de mest välkända kickboxarna i världen är: Bill ”The Super foot” Wallace, Beny ”The Jet” Urquidez, Don ”The Dragon” Wilson, Troy Dorsey , Vitaly Klichko (de två senast nämnda både i kickboxning och boxning). Inom K-1 är Artur Kyshenko, Buakaw Por, Pramuk och Semmy Schilt stora namn.